§14

Prečo je písmeno BET zo všetkých strán uzavreté, len odpredu otvorené? Učí ťa to, že je to dom (bajt) sveta. Svätý, nech je požehnaný, je miestom sveta, ale svet nie je Jeho miestom.

     Nečítaj BET, ale BAJT (dom).

     Preto je napísané (Prísl 24.3): “Múdrosťou je postavený dom a rozumnosťou je upevnený (a poznaním sú naplnené komnaty jeho)”.

§ 15

       Čomu sa BET podobá? Človeku utvorenému múdrosťou, ktorý je uzavretý zo všetkých strán, len odpredu je otvorený.

      Alef je však otvorené odzadu.

      Učí nás to, že chvostík BET je otvorený zozadu. Keby to tak nebolo, nemohol by človek ečistovať. Rovnako tiež, keby nebolo BET na chvostíku ALEF, nemohol by existovať svet.

VÝKLAD:

Hebrejské písmo sa číta sprava doľava. Písmeno BET je podľa toho vpravo uzavreté a vľavo otvorené. Je to o tom, že to, čo je na počiatku – tj. minulosť, je pre nás uzavretá. Nič na nej nemožno zmeniť. Kdežto to, čo ešte len bude – budúcnosť, to čo nás ešte len čaká, čo príde, je otvorené a nami ovplyvniteľné. Otvorené pre nás aj v nás, otvorené požehnaniu (bracha). Boh dáva požehnania a my tým, že ich prijímame, existujeme, lebo len skrze požehnania existuje bytie.

BET sa v tomto ohľade číta zároveň aj ako BAJT=dom. A myslí sa tým “tento svet” (olam ha-ze), svet v ktorom žijeme ako v dome.

V písmenku BET je prejavenie tohto sveta, ktorý je našim domom (bajt). Existuje aj Boží dom, ale na onom svete. Tam prístup nemáme. Boží dom obsahuje všetko v predobraze sveta nášho. Všetko, čo existuje v našom svete, je v Božom svete nehybné, mĺkve a neprejavené. Až v našom svete dochádza k manifestácii žriedla, kvalita predobrazu sa stáva kvantitou. Existuje.

O Bohu sa vraví, že existuje mimo svet. Je to tak preto, lebo On učinil svet v sebe. Tým, že sa stiahol (cimcum), vymedzil priestor pre stvorenie. Boh je miestom pre svet, ale svet nie je miestom pre Boha. Boh svet obklopuje. A to ako priestor, tak aj čas. Tj, stojí zároveň aj mimo čas. Preto On vníma všetky časy zároveň a vie dopredu ako sa v ktorej situácii rozhodneme a preto On jediný pozná budúcnosť v našom ponímaní.

Písmenu BET zodpovedá sefira Chochma (múdrosť) a práve skrze ňu sa Boh manifestuje. Skrze ňu Boh emanuje seba – z Neho všetko vo svete pramení. Ide vlastne o emanáciu Božej Slávy. Tú ale Chochma preberá od sefiry Keter (ktorú reprezentuje písmeno Alef – jednotka, prvé, Jediný, elohim (písané s alef)…), lebo Keter je Chochme nadradená, ale nakoľko nemôže byť prejavená, pretože stojí mimo tento sveta a je priamo prepojená so svetom Acilut – svetom vyžarovania, úlohu manifestácie preberá práve Chochma.

Všetky veci stoja na triáde Chochma-Bina-Daat (múdrosť-rozumnosť-porozumenie).

Keby sa Keter nemohla manifestovať skrze Chochmu, fyzický svet by neexistoval.

-chanele-